Live_video_wat_zijn_de_mogelijkheden

Live video: Wat zijn de mogelijkheden?

Video is een steeds populairdere vorm van content. Jongeren zijn verslaafd aan video’s op YouTube, Snapchat en Instagram en ook ouderen consumeren steeds meer video’s. We staan er niet bij stil, maar video is een steeds belangrijker onderdeel in ons dagelijkse mediagebruik. Hoe kun je hier op inspelen? En, hoe waardevol kan live video zijn in je strategie?

Wat is live video?

Live video/streaming is het live filmen van een gebeurtenis. Je kunt je vrienden, volgers of fans direct laten meegenieten of mee laten kijken in een moment dat jij filmt. Met live video kun je je volgers mee laten kijken bij een concert, een training delen of direct vragen beantwoorden van de kijkers. Zomaar wat voorbeelden om je een idee te geven van de mogelijkheden die je hebt als je live video inzet in je online marketing strategie.

Waarom zou ik live video inzetten in mijn strategie?

Live video is een prachtige manier om jezelf en/of je bedrijf op een authentieke en unieke manier te laten zien. Door de verschillende mogelijkheden die video biedt kun je een kijkje bieden in je bedrijf, mensen direct en persoonlijk aanspreken, vragen beantwoorden en mensen mee laten kijken bij gebeurtenissen waar ze normaal geen toegang toe zouden hebben. Je authenticiteit en betrouwbaarheid groeit daarom enorm, wat uiteraard een zeer belangrijke reden kan zijn voor bedrijven om live video in te zetten.

Een ander voordeel is dat je autoriteit kan groeien door het inzetten van live video. Zo kun je je expertise met anderen delen en door live video zien mensen ook dat je weinig tijd nodig hebt om tot een juist antwoord te komen.

Wat zijn de risico’s van live video?

Uiteraard zitten er wat risico’s aan het inzetten van live video in je online strategie. Zo is het voor velen een nieuwe manier van reclame en het in contact treden met (potentiële) klanten. Zo kun je dichtklappen voor de camera, is er een risico om de verkeerde informatie te delen en niet op de manier over te komen zoals je jezelf wilt presenteren. Dit alles kan uiteraard gebeuren voor de camera, zeker omdat live video voor velen nieuw is en weinig mensen écht ervaring hebben voor de camera. Het is toch nieuw en anders.

Dit betekent overigens niet dat je het niet moet proberen, live video is een fantastische manier om in contact te komen met (potentiële) klanten. Durf juist de stap te zetten indien het in je strategie past. Door het te doen word je beter en velen beginnen naar verloop van tijd ook écht het plezier te ontdekken.

Hoe start je met live video?

Zoals altijd dien je eerst duidelijk te krijgen wie je wil bereiken en waar deze doelgroep actief is. Daaropvolgend kies je het juiste kanaal/de kanalen waarvandaan de live video te volgen is.

Je kunt kiezen voor live-videosoftware, maar de meest populaire en logische keuze is om live video in te zetten via social media. Je kunt live video uitzetten via Periscope en Meerkat; wat echte live-streaming apps zijn. Tevens kun je sinds dit jaar ook Facebook live video’s live uitzenden. Hier kun je echt direct de interactie aangaan met je Facebook-fans en vragen van hen beantwooren. Deze content blijft ook zichtbaar voor anderen, zodat het na een tijd nog steeds zichtbaar is.

YouTube heeft sinds kort ook de mogelijkheid om live video uit te zenden. Al je abonnees krijgen een melding zodra je live bent en kunnen dus direct inschakelen. Zo kun je je huidige video’s combineren met live video en heb je weer een extra manier om nog directer in contact te komen met je volgers. Afwisseling in je content is sowieso een pré. Zo voorkom je eentonig communiceren.

Starten met live video; je kunt het!

Het is nieuw, spannend en onbekend. Maar live video kan zoveel voordelen brengen dat ik iedereen wil adviseren om de mogelijkheden simpelweg eens te bekijken en uit te proberen. Uiteraard zal live video niet voor iedereen het gewenste effect hebben  en is dat volledig afhankelijk van je doelgroep en gekozen kanaal. Mijn advies is om de stap te zetten en het een kans te geven. Jouw bedrijf verdient die spotlights!

Auteur

kjvandenberg

Kimberly van den Berg, Adviseur Communicatie Spotta. Adviseert bij zowel interne als externe communicatie- en merkvraagstukken. Met focus op de communicatie naar adverteerders en consumenten. Mijn tip:

"Het is nieuw, spannend en onbekend. Maar probeer het gewoon eens. Begin stap voor stap, leer en optimaliseer. Jouw bedrijf verdient die spotlights!"