8_onmisbare_eigenschappen_van_een_succesvolle_ondernemer

8 onmisbare eigenschappen van een succesvolle ondernemer

Er zijn genoeg mensen die starten als ondernemer. Steeds meer zelfs.

Maar is het voor iedereen weggelegd?

Welke eigenschappen moet een ondernemer hebben? Wij noemen er acht.

1.Wees inventief

Laten we je maar meteen uit de droom helpen. Ondernemen gaat nooit zoals jij dat hebt bedacht. Je kunt nog zo’n mooi plan hebben. Je komt altijd onverwachte obstakels tegen.

En dan moet je je plannen bijstellen. Een andere aanpak verzinnen. Om tot die andere aanpak te komen heb je creativiteit nodig. Dat betekent niet dat je de mooiste foto’s of borduurwerkjes moet maken. Je moet creatief kunnen denken. En zo de zaken vanuit een ander perspectief bekijken.

2. Incasseren maar

Je hoeft echt geen Rico Verhoeven te zijn. Maar het is wel handig als je tegenslagen kunt incasseren. Denk eens na hoe jij reageert als het even tegenzit, als het even niet gaat zoals je had bedacht. Laat je je erdoor uit het veld slaan of kun je er een les uit leren? Dit zijn de beste lessen die je kunt krijgen.

3. En door

Na zo’n tegenslag moet je doorpakken. Dat zal heus wel lukken de eerste keer. En de tweede ook nog wel. Maar ga je na de 43ste keer nog steeds vol goede moed jouw doel tegemoet? Weet dat je er elke keer alleen maar sterker, en beter, van wordt.

4. Overtuiging

Wie zichzelf, zijn product of bedrijf goed weet te verkopen, krijgt de dingen gewoon wat gemakkelijker voor elkaar.

Waarom geloof jij in wat je doet? Het is belangrijk dat je anderen daarvan weet te overtuigen. Want echt… dan krijg je die lening, die nieuwe opdracht of heeft je partner er begrip voor dat je vaak laat thuis komt.

5. Pak aan

Je moet bereid zijn hard te werken. Het helpt natuurlijk veel dat je een eigen plan hebt en weet welke doelen je wilt bereiken. Dat je weet waar je het voor doet, als je tijdens dat vriendenweekend toch nog even je laptop open moet klappen. Of alle koopzondagen in de winkel moet staan.

6. Durf!

Wees niet bang om risico’s te nemen. Ondernemen betekent dat je soms (of heel vaak) beslissingen moet nemen zonder dat je zeker bent van de uitkomst. Maar als je het goed doet, levert dit ook de mooiste resultaten op.

7. Sta open voor anderen

Als ondernemer ben je altijd bezig te kijken hoe je zaken beter kunt aanpakken. Kijk af bij anderen, luister naar adviezen en vraag om feedback. Wees daar niet bang voor. Je stelt je hierdoor kwetsbaar op, en dat is spannend.

Maar je kunt er echt je voordeel mee doen. En bedenk: je kunt het meeste leren van slechte recensies. Neem die dan ook serieus.

8. Wees streng

Je hebt geen baas die boos op je wordt als je in bed blijft liggen. Maar de zaak moet wel draaien. Jij bent de enige die dat kan doen.

Discipline is dus belangrijk. Discipline om de administratie bij te houden, om schoon te maken zolang je niemand kunt betalen die het voor je doet, om regelmatig op netwerkborrels te verschijnen.

Ondernemen is te leren en dat is experimenteren, vallen en opstaan. Daarbij helpen deze eigenschappen.

Welke karaktertrekken zijn volgens jou onmisbaar voor een ondernemer?