inspiratie ondernemers

Waar haal je als ondernemer creativiteit vandaan?

Creativiteit in een blikje. Dat zou toch ideaal zijn in deze eerste week van 2019. Je krijgt er geen vleugels van, maar je wordt ontzettend creatief. Geloof me, als zo’n blikje zou bestaan zou ik er mijn ontbijt mee vervangen. Helaas is dit blikje nergens verkrijgbaar. Toch staan veel ondernemers te springen om een extra dosis creativiteit. Want juist dat beetje extra kan het onderscheid maken met de concurrent. Daarom schrijf ik in dit artikel over de bronnen die ik aanboor voor een extra dosis creativiteit.

Werk van anderen

Ken je dat? Je luistert naar de radio en hoort een nieuwe song. Ergens in de verte doet het je denken aan een ander nummer. Niet zo heel gek, aangezien de artiest zich duidelijk heeft laten inspireren door een ander. Met films precies hetzelfde. Beter goed gejat, dan slecht bedacht. Dat hoorde ik vroeger regelmatig en zo is het ook met creativiteit. Als ik even vast zit met schrijven bijvoorbeeld, dan lees ik artikelen van anderen. Over heel andere onderwerpen, maar regelmatig word ik geïnspireerd door wat ik daar lees.

Een interessant boek over dit onderwerp is 'Steal like an artist' van Austin Kleon. Tien inzichten uit dit boek:

 1. Beter slim gejat dan slecht bedacht;
 2. Je kunt al beginnen voordat je weet wie je bent;
 3. Schrijf het boek dat je zelf wilt lezen;
 4. Gebruik je handen;
 5. Nevenprojecten & hobby’s zijn belangrijk;
 6. Maak goed werk en deel het met anderen;
 7. Grenzen bestaan niet meer;
 8. Wees vriendelijk (We leven in een kleine wereld);
 9. Wees saai (Alleen zo raakt je werk af);
 10. Creativiteit is schrappen.

Frisse lucht

Soms ben ik ergens mee bezig en loop ik helemaal vast. Voor mij werkt het om dan afstand te doen van het werk en naar buiten te gaan. Even een frisse neus. Gewoon niet denken aan hetgeen wat ik voor elkaar wil krijgen. Alleen dat al, het verplaatsen van je gedachten naar iets anders brengt je vaak tot nieuwe inzichten.

Mijn collega’s

Waarom moet ik alles alleen oplossen, terwijl ik briljante collega’s om me heen heb? Regelmatig gooi ik een stelling op tijdens de lunch en vraag ik om ieders mening. Verschillende meningen helpen me om weer verder te denken. Na een half uurtje sparren kan ik vaak weer door. In m’n eentje had ik hier waarschijnlijk uren op zitten broeden.

Een aantal simpele oefeningen

Als al het andere niet werkt, dan heb ik altijd nog een aantal simpele oefeningen achter de hand waar ik gegarandeerd creatief van wordt. Hieronder mijn favoriete oefeningen:

 1. Schrijf een fictief verhaal - Pak pen en papier en begin gewoon te schrijven. Maakt niet uit waarover, als je maar schrijft. Je zult merken dat de eerste paar zinnen moeizaam komen, maar als je eenmaal ‘in de flow’ zit dan komt de rest vanzelf.
 2. Creatief kijken - Kijk eens rond in jouw omgeving en zoek iets ‘Instagram-waardigs’. Maak hier een foto van en deel deze op Instagram.
 3. Maak een playlist - Dit is één van mijn favoriete oefeningen, kost alleen wel wat tijd. Als ik over een onderwerp moet schrijven, dan maak ik speciaal voor dit onderwerp een playlist in Spotify. Zo raak ik in no-time in de flow als ik naar deze lijst met muziek luister.

Wow, alleen al het schrijven van dit artikel over creativiteit brengt mij weer op nieuwe ideeën. Wat doe jij om jouw creativiteit te stimuleren?

Over de auteur Yuri Goossens

Ik ben werkzaam als manager marktmanagement bij Spotta, onderdeel van PostNL. Als sales gedreven marketeer vind ik het leuk om ondernemers te inspireren over marketing gerelateerde onderwerpen. Wil je in contact met me komen, connect dan via https://www.linkedin.com/in/yurigoossens/

 

 

yuri goossens manager marktmanagement Spotta - postnl