Zo verdeel je als ondernemer je tijd

Zo verdeel je als ondernemer je tijd

Iedereen heeft 24 uur op een dag. Maar hoe verdeel je die tijd als ondernemer? Er moet namelijk zo ontzettend veel gebeuren! Denk maar even aan jouw zaak, de administratie, scholing, netwerken. Oja, en dan zit er ‘s avonds ook nog een gezin op je te wachten.

Een ondernemer die zijn tijd goed kan verdelen, is in balans. Dat is niet alleen goed voor de zakelijke kant, maar ook privé pluk jij daar de vruchten van.

Want stel jezelf eens kritisch de vraag: leef jij om te werken? Of werk jij om te leven?

In dit artikel vertel ik hoe je je tijd als ondernemer goed kunt verdelen. Waar je op moet letten en welke tools er beschikbaar zijn om je te helpen.

Balans werk en privé

Een goede balans tussen werk en privé is een kwestie van grenzen bewaken. Stel regels op voor jezelf en houd je daaraan. Voorbeelden van regels waar ik me aan moet houden om werk en privé in balans te houden:

Tussen 8 en 9 niet werken - meestal is mijn dochter dan net wakker
Maximaal 2 keer per dag mail checken - ik kies ervoor om mijn mail om 11:00 en om 16:00 te checken. Zo voorkom ik dat mijn inbox mijn dag gaat beheersen.
Om 17:00 naar huis - dan ben ik op tijd thuis om te koken en om met mijn gezin te zijn.
Na 20:00 mag er nog gewerkt worden - dan ligt mijn dochter op bed en mag, als het echt nodig is, de laptop nog open. 

Eisenhower matrix

Een handige tool die mij dagelijks helpt bij het maken van lastige beslissingen is de Eisenhower matrix. Dit model is bedacht door Dwight D. Eisenhower, de 34ste president van de Verenigde Staten.

Je kunt je voorstellen dat hij als president regelmatig moeilijke beslissingen moest nemen. Alles was urgent én belangrijk. Eisenhower stelde zichzelf de vraag wat urgentie precies betekende. Hij kwam er achter dat als het vandaag niet hoefde te gebeuren, het niet urgent was.

Daarnaast waren al zijn taken even belangrijk. Ook hier vroeg hij zichzelf af of hij degene is die de taak moet afronden, of dat het ook prima door iemand anders opgepakt kan worden. In dat laatste geval ziet hij de taak niet als ‘belangrijk’.

Deze afwegingen kwamen samen in de volgende matrix:

Eisenhouwer matrix

Ik heb deze matrix achter mij op het raam staan. Dagelijks schrijf ik mijn taken op post-its en plak ze in de matrix. Is het urgent, maar niet belangrijk? Dan besteed ik het uit. Urgent en belangrijk? Dan pak ik het zelf gelijk op.

Andere handige tools

  1. Toggl - een app om je tijd te registreren. Houdt eens bij wat je allemaal doet en hoelang je ermee bezig bent. Waarschijnlijk kun je eenvoudig activiteiten schrappen van jouw takenlijst die teveel tijd kosten en te weinig opleveren.
  2. Forest - betrap je jezelf erop dat je veel met je telefoon bezig bent? Installeer dan Forest. In de app kun je een boompje planten en iedere keer als je je telefoon pakt om er iets mee te doen, sterft de boom. Doel is om zoveel mogelijk bomen te planten.
  3. Rescuetime - ik heb Rescuetime al jaren draaien op mijn laptop. Dit programma houdt bij wat ik de hele dag doe en hangt daar een productiviteits score aan. Zo kom je er achter waar jij veel tijd aan besteed en waar je nog tijd kunt winnen.
     
Martijn Bloksma

Martijn Bloksma is co-owner van het Bossche full-service marketingbureau Brand New Journey. Als content strateeg is hij dagelijks bezig met content die sterke merken maakt.