Gratis_reclame

Hoe maak ik gratis reclame? 5 manieren

Voor veel ondernemers is reclame maken een noodzakelijk kwaad. Zonder reclame komen er geen klanten, maar het kost natuurlijk wel geld. En dan moet de reclame zichzelf het liefst ook nog terugverdienen. Op de lange termijn kan het niet zo zijn dat reclame maken meer kost dan dat het oplevert.

Daarom is het goed om te kijken naar de dingen die je kunt doen zonder dat het veel aan investering kost. Of zelfs gratis in sommige gevallen.

Soms hoeft het helemaal niet ingewikkeld te zijn en kun je met simpele acties al leuk ‘aan reclame doen’.

1. Maak contact met jouw netwerk

Ik kan me voorstellen dat je niet met iedereen een uitgebreid praatje kunt maken, maar neem daar af en toe wel even de tijd voor. Op die manier leren mensen jou ook als persoon kennen en niet alleen als ‘de bakker’ of ‘de slager’.

Want ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik vind het makkelijker om mensen aan te raden dan bedrijven.

2. Maak contact via social media

Een Facebookpagina heb je zo aangemaakt en de eerste fans heb je ook zo verzameld door familie en vrienden uit te nodigen. Maar dan begint het werk pas. Door berichten te plaatsen word je gezien.

En dat geldt niet alleen voor Facebook, maar ook voor andere kanalen zoals Instagram en YouTube. Het aanmaken van een kanaal is gratis en berichten plaatsen ook. Het gaat pas geld kosten als je meer wilt, zoals adverteren.

3. Vragen beantwoorden

Mensen stellen hun vragen op verschillende kanalen. Denk aan online fora of via Twitter. Vragen op Twitter krijgen vaak de hashtag #dtv of #durftevragen. Het loont de moeite om regelmatig door alle vragen te scrollen en af en toe antwoord te geven. Op deze manier wordt jouw naam (en dat van jouw bedrijf) even zichtbaar en word je gezien als expert.

4. Zet je eigen product in

Verkoop je kaas? Laat dan op een drukke zaterdagmiddag iemand in de winkelstraat rondlopen met een schaal kaasblokjes. Ben je bakker? Dan kun je hetzelfde doen met lekkere stukjes suikerbrood. Laat jouw producten voor zich spreken. Laat ze zichzelf verkopen.

De producten heb je toch op de plank liggen, waarom zou je ze dan niet inzetten om er reclame mee te maken?

5. Gebruik jouw winkel als reclamebord

Nu moet je even op zoek naar jouw creatieve kant. Zonder budget of met een kleine investering kun je namelijk nog steeds impact maken. Met het reclamebord bij jou buiten de winkel bijvoorbeeld. Waarschijnlijk heb jij ze ook wel eens in de stad gezien. Van die borden met een grappige tekst erop.

Eerder schreef ik al over andere manieren om met een klein budget impact te maken.

Waar wacht je nog op?

Deze vijf ideeën kosten je weinig tot geen geld, dus dat kan het excuus niet zijn. Hoe ga jij gratis reclame maken? Waar begin jij mee? Ik lees er graag over in de reacties hieronder!

Auteur

profielfotomartijnbloksma

Martijn Bloksma, Content Strateeg Brand New Journey